VLAKEM ZA REGIONÁLNÍ KUCHYNÍ
Sezónní nabídky ČD Restaurant se v letošním roce ponesou ve znamení regionální
kuchyně - postupně budou představeny zajímavé regiony České republiky se
zaměřením na jejich typickou gastronomii.
Nejen Magdaleně Dobromile Rettigové, velké ženě českého obrození a autorce mnoha
kuchařských knih, vzdá ČD Restaurant hold novou sezónní nabídkou zaměřenou na
Východočeský region, která startuje 17. května. "Naši hosté mají nejraději českou kuchyni,
proto jsme se rozhodli, že jim v rámci střídání sezon postupně nabídneme různé regionální
recepty. Ne náhodou začínáme ve východních Čechách, kde žila naše nejznámější kuchařka,"
přibližuje nový koncept nabídky JLV v jídelních vozech a bistrovozech Českých drah ředitel
pro obchod a marketing JLV, a.s., Jan Valeš. "I tentokrát pro nás nové menu připravili
nejlepší kuchaři z Asociace kuchařů a cukrářů ČR, se kterou úspěšně spolupracujeme už
druhým rokem. Jejich úkolem je dohlížet nejen na chuť, ale také na kvalitu a pestrost jídel,
která servírujeme zákazníkům."
Rozhodující slovo při přípravě menu měl člen představenstva asociace a předseda
východočeské pobočky AKC ČR Václav Šmerda. "Kolorit kuchyně východních Čech
předurčuje geografická poloha regionu, charakter krajiny a bonita půdy. Východočeská
kuchyně je rozmanitá, stejně jako je různorodý kraj, v němž nalezneme na jedné straně
Krkonoše či Orlické hory, na straně druhé Polabskou nížinu. Ruce hospodyněk si zde vždy
musely poradit s přípravou brambor, cibule, zelí, jablek, švestek, medu, luštěnin i lesních
plodů. Inu, genialita se nerodí jen z dostatku a bohatství," říká s oblibou držitel titulu Mistr
kuchař, který je zároveň prezidentem Gastroslavností Litomyšl, a má tak zdejší regionální
kuchyni v malíčku.
Na prvním místě jeho menu najdou cestující první regionální pochoutku - krémovou
česnekovou polévku s medovou šunkou a krutonky. "Jako hlavní chod vám nabídnu dušenou
jehněčí plec s opečenou zeleninou a šťouchanými bramborami. V Čechách jsme na jehněčí už
trochu pozapomněli, pro řadu našich hostů bude proto tento recept překvapením. Věřím ale,
že jehněčí v naší úpravě bude pro každého milovníka dobrého jídla pravým kulinářským
zážitkem," doporučuje Václav Šmerda. Lákavou alternativou je další regionální specialita -
kuřecí roláda se slaninou. Stevardi JLV vám ji naservírují s dušeným špenátem a
bramborovými knedlíky. "Na závěr si jistě všichni rádi pochutnají na našem dezertu. Ke kávě
v létě podáváme bílkovou bublaninu s višněmi a višňovou omáčkou," dodává autor nového
sezónního menu ČD Restaurant.
Ať už se letos cestující s vlaky národního dopravce vydají kamkoliv, v jídelních vozech
objeví kouzlo známých i méně známých dobrot naší regionální kuchyně. Kuchaři a stevardi
JLV jim budou na jejich cestách za poznáním těmi nejlepšími průvodci.