Vařečku ve vozech ČD Restaurant přebírají kuchaři z Asociace kuchařů a cukrářů ČR

09.12.2015

Zákazníci jídelních vozů a bistrovozů ve vlacích Českých drah se mohou od zimní sezony 2016 těšit na další novinky. Menu platné od 20. ledna pro ně již nyní připravuje Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Její tým přebírá štafetu po šéfkuchařích Československého svazu kuchařů v Praze, kteří ji úspěšně nesli celých pět let. "Díky spolupráci s nejlepšími profesionály, jakými jsou Jiří Král nebo Jaroslav Sapík, se nám podařilo posunout gastronomii ve vlacích na úroveň dobrých restaurací. Nabídka vozů pod produktovou značkou ČD Restaurant je postavena na prvotřídních surovinách a originálních receptech," hodnotí dosavadní spolupráci s českými špičkovými profesionály marketingový ředitel JLV Jan Valeš. "Společně jsme nejen přilákali větší počet zákazníků, kteří stále častěji dávají přednost našim sezonním specialitám před tradičními pokrmy, ale zároveň šíříme povědomí o vysoké úrovni české kuchyně doma i v zahraničí." V čele nového týmu, jehož prvním úkolem je připravit zimní menu, stojí známý šéfkuchař JLV Martin Jiskra - šéfkuchař ČD Restaurant a manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR. Zkušenosti sbíral doma i v zahraničí. Mimo jiné v Rakousku, Japonsku, v USA a také v Kuwaitu, kde nějaký čas vařil dokonce pro člena královské rodiny. "Je to profesionál, autor několika kuchařských knih a nositel četných ocenění v oblasti gastronomie. Stejně skvělou pověst má v oboru také Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Jsem přesvědčen, že spojení produktu ČD Restaurant s odborníky z Asociace je příslibem dalších pozitivních změn v gastronomii na kolejích," dodává Jan Valeš. Svaz kuchařů jako cechovní organizace u nás vznikl v roce 1903. Právě na jeho tradici navázala Asociace československých kuchařů a cukrářů, která obnovila svoji činnost v roce 1990 a po rozdělení republiky se v roce 1997 konstituovala pod názvem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky - AKC ČR. V současné době sdružuje AKC v osmi regionálních pobočkách přes 800 kuchařů a cukrářů z celé České republiky. Národní reprezentační týmy - seniorský a juniorský - a regionální týmy AKC ČR, se úspěšně pravidelně účastní mezinárodních kuchařských a cukrářských soutěží a v celosvětovém hodnocení si dlouhodobě drží 16. místo. AKC ČR je členem WACS - Světové federace kuchařských sdružení, takže rozvíjí aktivní činnost i v zahraničí.