Stravujte se zdravě i při cestování vlaky Českých drah

18.09.2014

Zimní menu jídelních vozů a bistrovozů ve vlacích Českých drah navrhli šéfkuchaři Československého svazu kuchařů v Praze jako lehké a racionální s důrazem na zdravou a nízkokalorickou stravu. Navíc je nově u všech pokrmů uvedena jejich nutriční hodnota a obsah možných alergenů. Zákazníci se tak nemusejí sami pídit po hodnotách cukrů, tuků a bílkovin. Vyvážená a zdravá jídla ocení rodiče s dětmi i diabetici. "Hosté jídelních vozů, kteří chtějí po vánočních svátcích shodit nějaké to přebytečné kilo, se s novou nabídkou svému novoročnímu předsevzetí nezpronevěří. To ale vůbec neznamená, že si nepochutnají," zdůrazňuje šéfkuchař a autor receptů Jaroslav Sapík. "Vsadili jsme na pestré kombinace surovin, nové chutě a vůně. Gurmáni tak určitě ocení loupanou plec s houbovou omáčkou nebo pečená husí prsíčka s kapustou." Nápadité jsou v zimní sezoně i přílohy. Tak třeba k loupané pleci jsou to krupicové knedlíčky se špenátem. "Před hlavním chodem bych doporučil ještě dýňovou polévku. V našich zemích není tak rozšířená, ale třeba v Rakousku patří k tradičním pokrmům. Věřím, že rakouští zákazníci railjetů si ji poručí už proto, aby ochutnali tu naši - českou,"doplňuje šéfkuchař. Pokud má zákazník chuť jen na něco malého, připraví mu personál JLV těstovinový salát, nebo sendvič s lososem. Zimní oběd na palubě českých vlaků pak může završit sladkou tečkou v podobě vanilkové bábovky s kousky čokolády a rybízovou omáčkou. Nutričně vyvážená jídla pro děti a pokrmy pro diabetiky Zákazníci jídelních vozů a bistrovozů pendolin a railjetů si mohou zvolit jídlo dle svých preferencí či zdravotních potřeb. Autoři jídelníčku pamatovali také na děti."Plnohodnotná a pestrá strava je velmi důležitá pro správný fyzický i psychický vývoj dítěte, které prochází určitými stádii vývinu. Potřebu kvalitních pokrmů si naštěstí začínají rodiče uvědomovat čím dál více a určitě je potěší nabídka pokrmů obsahujících potřebné a důležité živiny, vitamíny a minerální látky," komentuje Ivana Bednářová Častvajová, výživová poradkyně, která se na skladbě jídel podílela. "Když teď svému dítěti ve vlaku objednáte celozrnný těstovinový salát se zeleninou a bylinkovým dresinkem nebo pappardele s tomaty, lilkem, cuketou, žampiony a parmazánem víte, že mu dáváte nutričně vyváženou a zdravou stravu. Nabídka ale obsahuje také doporučená jídla bez cukru pro diabetiky, jako jsou například plátky roastbeefu s čerstvým křenem a dijonskou majonézou." Podle marketingového ředitele JLV, a.s., Jana Valeše je vše připraveno z prvotřídních, čerstvých surovin. "Nakupujeme je primárně od domácích producentů. Dbáme na to, aby neobsahovaly zbytečnou chemii. Díky tomu gastronomický servis ve spojích ČD, a.s., pod názvem ČD Restaurant získal v lednu 2015 prestižní certifikát CEFF - Vaříme bez zbytečné chemie (www.ceff.info)." Od tohoto jízdního řádu se mohou cestující setkat s českou gastronomií i v nových zahraničních destinacích. Společnost JLV totiž poskytuje své služby také v pendolinech do Košic a v modrých railjetech mezi Prahou, Vídní a Grazem. Kromě standardní nabídky jídel od našich šéfkuchařů se v bistrovozech těchto vlaků podává čepované pivo a káva Starbucks VIA® ReadyBrew.