RESTAURAČNÍ VOZY LÁKAJÍ NA PODZIMNÍ MENU
Podzimní chutě a vůně proniknou od října do kuchyní jídelních vozů ve spojích Českých drah.
Šéfkuchař Jiří Král připravil pro zákazníky neodolatelnou nabídku kulinářských specialit s příchutí
zralých jablek, hrušek a perníku.
Právě sezonní speciality jsou přitom důvodem, proč do restauračních vozů míří stále více cestujících.
Meziročně vzrostl jejich počet o desítky procent. "Zatím jsme naservírovali o 87 % víc sezonních
polévek a sladké sezonní menu si dalo o 29 % zákazníků více než loni," hodnotí dosavadní letošní
prodeje generální ředitel akciové společnosti JLV Bohumír Bárta a dodává: "Ve srovnání s loňskem
celkově vzrostl zájem o hlavní jídla o 61 %, stejně tak o dezerty."
Podle ředitele pro obchod a marketing JLV, a.s. Jana Valeše firma hodně sází na domácí, čerstvé
suroviny. "V době, kdy lidé daleko více přemýšlejí o tom, co jedí a zároveň chtějí podporovat české
zemědělce, to ani jinak nejde. Ovoce, zeleninu i maso proto nakupujeme především od našich
farmářů," zdůrazňuje.
Ne jinak je tomu v případě jablek a hrušek, z nichž se připravuje tradiční domácí tvarohová žemlovka
s jablkovo-hruškovou omáčkou. Právě ta je jedním z pokrmů, kterými si mohou už od čtvrtka
zákazníci JLV zpříjemnit cestování. "Na menu jsme zařadili také cibulovou polévku s celozrnnými
krutony a parmezánem. Kdo dává přednost masu, toho potěší gratinované škubánky s pečenou
krkovicí a perníkovou omáčkou nebo telecí líčka na tymiánu s pečenou červenou řepou a šťouchanými
bramborami," doplňuje šéfkuchař a autor receptů Jiří Král. "Nakonec bych doporučil jáhlový salát s
čerstvou zeleninou, uzeným sýrem a jogurtovým dresinkem." V nabídce JLV však zůstávají i na podzim tradiční české pochoutky, jako jsou hovězí guláš a svíčková. I
když čísla dokazují, že zákazníci při jídle rádi experimentují, domácí kuchyně je stále atraktivní jak pro
Čechy, tak pro cizince.