Menu s vůní sváteční pohody

02.11.2016

Zlátnoucí listí, dešťové kapky či krajinu jiskřící sněhem je nejlepší pozorovat z pohodlí jídelního vozu vlaků Českých drah. A když vám k tomu personál JLV naservíruje horký dýňový krém s máslovými krutony nebo telecí loupanou plec dušenou v mrkvi s opečenými bramborovými noky, změní se i běžná cesta v nevšední zážitek. Ať už se chystáte využít podzimní a zimní dny k poznávání krás naší země, nebo k výletům do metropolí okolních států, jídelní vozy a bistrovozy vlaků v barvách národního dopravce vám poskytnou profesionální gastronomický servis. Od 2.11. můžete navíc ochutnat speciality, které pro toto roční období připravili naši nejlepší kuchaři. "Skutečnou delikatesou jsou krůtí prsa s liškovou omáčkou. Podáváme k nim pečený brambor s petrželkou," doporučuje šéfkuchař Miroslav Kubec, prezident AKC ČR a autor menu. Liškovou omáčku jistě ocení nejen mykologové. Vždyť tato houba patří k našim nejoblíbenějším a je navíc cenným zdrojem vitamínu D. Na Moravě znají lišky spíše pod lidovým označením kuřátka. Zřejmě proto, že je přikrčené v lesním podrostu svou krásně žlutou barvou připomínají. "O Češích je známo, že patří k vášnivým houbařům, proto nemohly houby na našem novém menu chybět. Pochutnat si na nich můžete i v případě, že vsadíte na sezonní vegetariánský pokrm - zapečené papardelle s houbami a smetanovo- šalvějovou omáčkou," dodává ředitel pro obchod a marketing JLV, a.s., Jan Valeš. Pokud ale přece jen nepatříte k vyznavačům houbových jídel, můžete si ze sezónního menu objednat například již zmíněnou telecí loupanou plec s opečenými bramborovými noky. Ke kávě pak stevardi servírují perník se švestkovým coulis a kysanou smetanou. "Coulis je hustá omáčka připravená z vařeného ovoce, ve švestkové variantě je jako doplněk k dezertům opravdu vynikající," uzavírá Jan Valeš.