Hitparáda dobrot z kuchyně JLV
Výběr toho nejlepšího z uplynulých sezón servíruje JLV v jídelních a bistrovozech
Českých drah od 15. února. V jarním menu najdou cestující své oblíbené hitovky,
zejména z domácí kuchyně.
"Zákazníci se často ptají na pokrmy, které jim chutnaly a které během střídání
sezon z nabídky zmizely. Letos jsme se proto rozhodli, že jim uděláme radost a
jarní nabídku sestavíme podle jejich přání," vysvětluje Jan Valeš, ředitel pro
obchod a marketing JLV a pokračuje: "Při volbě polévky jsme to měli jednoduché.
Jasným favoritem byla staročeská kulajda s vejcem, bramborem a s lesními
houbami. Tradičně ji považujeme za jihočeskou specialitu, ale v různých
obměnách se vaří prakticky všude. I náš recept je originál připravený
nejlepšími kuchaři." Za svůj zajímavý název vděčí tato hustá polévka nejspíš
nářečí, které pro zahuštění moukou používalo namísto dodnes známého zakvedlat
slovo zakulat, nebo také zakudlit. "Kudlavka či kulimajda, jak se také kulajdě říká,
je sama o sobě dost sytá a pro zahnání hladu stačí. Byla by ale škoda
neochutnat další naši dobrotu. Jako hlavní chod totiž podáváme vykostěné
kuřecí stehno s omáčkou z červených paprik. A příloha je opět domácí, a to
staročeský bylinkový knedlík," láká ke stolu Miroslav Kubec, prezident Asociace
kuchařů a cukrářů ČR.
Pokud cestující volí raději lehčí pokrmy s nižší energetickou hodnotou a nechce
"zhřešit" ani na výletě, je pro něj připravena svačinka z čerstvého žitného chleba
s dýňovými semínky a uzeného pstruha s koprovým creme fresh. Po takovém
lehkém jídle si bude moci bez výčitek dopřát i sladkou tečku ke kávě, což jsou
tentokrát lívance s vanilkovou omáčkou a jahodovým coulis.
"Při přípravě každého sezonního menu jsme vždy mysleli na vyváženost a
nutriční hodnotu jídel a samozřejmě jsme nikdy nezapomněli ani na zákazníky,
kteří z různých důvodů dávají přednost pokrmům vegetariánským. V naší
hitparádě tak najdete i bramborové noky se smetanou, kořenovou zeleninou a
modrým sýrem," dodává Jan Valeš. V bezlepkové variantě se potom v jarním menu
vyjímá telecí kýta pečená na barevném pepři s čočkovým salátem, zeleninou a
telecím demi-glace.
Věříme, že při vzpomínce na jídla, která měla největší úspěch, je cesta, která chutná,
zaručena.
TRAIN SHOP - užitečná výbava na cesty
Cesta vlakem je prostorem, který často využíváme k vyřešení pracovních úkolů, online
komunikaci s přáteli či sledování filmů. V takovém případě jistě nepotěší vybitá
baterie telefonu či tabletu nebo příliš hluční spolucestující. Vstříc všem, kteří se do
takové situace dostanou, přichází TRAIN SHOP, nově zavedená služba ČD
Restaurant. V nabídce palubního servisu je užitečná výbava na cesty - sluchátka pro
nerušený poslech hudby či filmů, nabíječka s micro USB konektorem nebo power
banka, která nabije váš telefon i bez zásuvky. Pokud jedete na výlet nebo dovolenou
a zapomněli jste něco šikovného pro pořízení videozáznamu, najdete v nabídce i
akční outdoorovou digitální kameru.
ČD Restaurant myslí i na nejmenší cestující
S novou sezónní nabídkou přináší ČD Restaurant speciální dětské menu. Naši
nejmenší cestující v něm naleznou svou oblíbenou pochoutku - lívance s vanilkovou
omáčkou, ovocný nápoj bez přidaného cukru a jablko. A aby během cesty neměly
dlouhou chvíli, což určitě ocení i rodiče, mohou si složit obrázkové puzzle
s železničním motivem.