Restaurační vozy lákají na podzimní menu

Podzimní chutě a vůně proniknou od 1. října do kuchyní jídelních vozů ve spojích Českých drah. Šéfkuchař Jiří Král připravil pro zákazníky neodolatelnou nabídku kulinářských specialit s příchutí zralých jablek, hrušek a perníku.

Právě sezonní speciality jsou přitom důvodem, proč do restauračních vozů míří stále více cestujících. Meziročně vzrostl jejich počet o desítky procent. „Zatím jsme naservírovali o 87 % víc sezonních polévek a sladké sezonní menu si dalo o 29 % zákazníků více než loni,“ hodnotí dosavadní letošní prodeje ředitel akciové společnosti JLV Bohumír Bárta a dodává: „Ve srovnání s loňskem celkově vzrostl zájem o hlavní jídla o 61 %, stejně tak o dezerty.“

Podle ředitele pro obchod a marketing JLV, a.s., Jana Valeše firma hodně sází na domácí, čerstvé suroviny. „V době, kdy lidé daleko více přemýšlejí o tom, co jedí a zároveň chtějí podporovat české zemědělce, to ani jinak nejde. Ovoce, zeleninu i maso proto nakupujeme především od našich farmářů,“ zdůrazňuje.

Ne jinak je tomu v případě jablek a hrušek, z nichž se připravuje tradiční domácí tvarohová žemlovka s jablkovo-hruškovou omáčkou. Právě ta je jedním z pokrmů, kterými si mohou už od čtvrtka zákazníci JLV zpříjemnit cestování. „Na menu jsme zařadili také cibulovou polévku s celozrnnými krutony a parmezánem. Kdo dává přednost masu, toho potěší gratinované škubánky s pečenou krkovicí a perníkovou omáčkou nebo telecí líčka na tymiánu s pečenou červenou řepou a šťouchanými bramborami,“ doplňuje šéfkuchař a autor receptů Jiří Král. „Nakonec bych doporučil jáhlový salát s čerstvou zeleninou, uzeným sýrem a jogurtovým dresinkem.“

V nabídce JLV však zůstávají i na podzim tradiční české pochoutky, jako jsou hovězí guláš a svíčková. I když čísla dokazují, že zákazníci při jídle rádi experimentují, domácí kuchyně je stále atraktivní jak pro Čechy, tak pro cizince.

Více naleznete zde …

 
 
 
 

Novinky

Vychází Meridian č. 3/2017 Vychází Meridian č. 3/2017

V novém čísle palubního časopisu Meridian vás k návštěvě divadla pozve pěvkyně Dagmar Pecková, projdete se po pražských památkách UNESCO

Čtěte více...
Více se o aktuálním dění dozvíte ZDE
 
 
 
 
úvodní strana / o společnosti / produktové stránky / dceřiné společnosti / reality / tiskový servis / kariéra / kontakty

Provozovatel: JLV, a.s., Chodovská 3, 141 00 Praha 4, Tel.: +420 271 003 111, E-mail: jlv@jlv.cz, URL: www.jlv.cz