Nové školicí centrum JLV vypadá jako jídelní vůz

skolici_mistnost Dlouholeté zkušenosti v oblasti zajišťování gastronomického servisu ve vlacích budou pracovníci akciové společnosti JLV předávat svým kolegům v novém školicím centru, které firma ve svém pražském sídle otevřela v září. Využívat ho bude především pro trénování vlastního personálu. V restauračních vozech pracuje zhruba 250 lidí, každý z nich by měl projít školením 4x do roka.

Podle generálního ředitele JLV, a.s., Bohumíra Bárty jde ve střední Evropě o zcela unikátní projekt. „Jediné, co neumíme napodobit, je pohyb vlaku,“ říká s úsměvem a dodává: „Nejbližší školicí centrum na této úrovni mají v Anglii, kde se učí připravovat pokrmy a obsluhovat zákazníky personál vlaků Euro-Star.“ Než mohou kuchaři a stevardi do běžného provozu, musí se seznámit s pracovními podmínkami ve vlaku. „Ač se to na první pohled nezdá, má provoz restauračního vozu ve srovnání s běžnou restaurací mnohá specifika. Zaměstnanci se musí vypořádat s omezeným prostorem pro přípravu jídel i servírování, jiné je vybavení kuchyně. Zcela zásadně se potom liší logistika, tedy plánování zásob a jejich doplňování. To platí zvláště u vlaků, které jsou na cestě několik dnů,“ vysvětluje Bohumír Bárta.

Doposud firma školila zaměstnance hlavně v klasických posluchárnách, protože trénování nováčků v ostrém provozu je s ohledem na zákazníky možné jen v omezené míře. Ani praktický výcvik v odstavených vozech není ideálním řešením. „Jde nám o to, aby náš personál dokázal zákazníkům poskytovat stoprocentní servis,“ doplňuje ředitel pro obchod a marketing JLV, a.s., Jan Valeš. Prostor nového školicího střediska proto vytváří téměř dokonalou iluzi interiéru jídelního vozu. Je tu jídelní část i kuchyň, jejíž vybavení odpovídá zařízení kuchyní skutečných restauračních vozů. „Trénovat budeme hlavně nové zaměstnance, ale v rámci zvyšování kvality servisu chystáme programy také pro stávající pracovníky. Kromě obecných znalostí o stolničení se účastníci kurzů seznámí například s technologií přípravy pokrmů a s food stylingem, naučí se připravovat a servírovat nápoje, dostanou baristické školení a podobně,“ uzavírá Jan Valeš.

 
 
 
 

Novinky

Sezónní nabídka ČD Restaurant – Do kraje slunce a vína Sezónní nabídka ČD Restaurant – Do kraje slunce a vína

Poslední letošní „regionální ochutnávka“ ČD Restaurant je spojena s návštěvou jihomoravského kraje.

Čtěte více...
Více se o aktuálním dění dozvíte ZDE
 
 
 
 
úvodní strana / o společnosti / produktové stránky / dceřiné společnosti / reality / tiskový servis / kariéra / kontakty

Provozovatel: JLV, a.s., Chodovská 3, 141 00 Praha 4, Tel.: +420 271 003 111, E-mail: jlv@jlv.cz, URL: www.jlv.cz