Letní nabídka ČD Restaurant je na světě

Gastronomické služby ve vlacích se v posledních letech výrazně mění. Lepší je kvalita servisu i samotných pokrmů. Sezónní obměny menu motivují zákazníky k vyšší spotřebě a hlavně k experimentování. Ve srovnání s loňským rokem tak stevardi JLV za první pololetí roznesli o 15 % více hlavních jídel. Na žebříčku nejoblíbenějších se drží svíčková s knedlíkem, milovníci guláše ale přesedlali na sezónní speciality. Každoročně se ve vlacích připraví přibližně 200 000 porcí teplých pokrmů a vypijí stovky hektolitrů piva. Průměrná spotřeba zlatavého moku se v letní sezóně oproti předchozím obdobím čtyřnásobně zvýší.

 Léto bude ve znamení čerstvé zeleniny a ovoce od našich farmářů

 „Každou sezónu se snažíme postavit na potravinách, které jsou u nás v dané době dostupné, a jsou tedy čerstvé,“ vysvětluje strategii společnosti ředitel pro obchod a marketing Jan Valeš. „Přizpůsobujeme se požadavkům zákazníků, kteří jsou na to zvyklí z domova. Ocení kvalitní suroviny bez zbytečných konzervantů a navíc rádi podporují české zemědělce, od kterých drtivou většinu surovin odebíráme.“

 O tom, že se jídelní vozy stávají pro mnohé zákazníky místem, kde si lze jídlo užít, svědčí i postupný odklon od českých „tutovek“ k sezónním specialitám. „Dříve šli mnozí naši zákazníci takříkajíc na jisto. Dnes si jídelní lístek důkladně prohlédnou a vyberou si třeba opečená žebírka s nějakou omáčkou. Pro nadcházející letní sezónu to bude omáčka gravi. V její chuti hraje hlavní roli cibule a v kombinaci s čerstvým křenem a pečivem vytvoří z oběda opravdový gurmánský zážitek,“ představuje první z jídel letní nabídky šéfkuchař Jaroslav Sapík z Českého svazu kuchařů. Kdo dává přednost lehkým jídlům, pochutná si třeba na směsi listových salátů s rajčaty, baby mozzarellou a bazalkovým dresinkem. „Jako sladkou tečku letního menu bych doporučil šlehačkové kuličky s vanilkovým krémem doplněné jahodovou omáčkou z čerstvých jahod,“ dodává Jaroslav Sapík .

 Sestavení letního jídelníčku předcházelo několik testovacích vaření. Výsledkem je například delikátní žampionový krém doplněný špaldovými krutony. Podávat se bude v bistrovozech a na palubách spojů ČD railjet a SC Pendolino. Právě v Pendolinech si přitom lze jídlo objednat přímo na místo prostřednictvím vlakového portálu. Novinka se rychle vžila a dnes je každá šestá objednávka realizována právě tímto způsobem.

Vybavení kuchyní jídelních vozů řady WRmee dovoluje kuchařům JLV jejich umění dál rozvíjet. „Cestou mezinárodními vlaky EuroCity do Žiliny, Bratislavy nebo Vídně si tak můžete dát i krůtí prsíčko s barevnou karotkou a zelenými fazolkami, společně se šťouchaným pažitkovým bramborem. Díky šetrné úpravě „sous-vide“ dochází k dokonalému prolnutí chutí masa a čerstvých letních bylinek,“ uzavírá šéfkuchař Jaroslav Sapík.

 
 
 
 

Novinky

Sezónní nabídka ČD Restaurant – Do kraje slunce a vína Sezónní nabídka ČD Restaurant – Do kraje slunce a vína

Poslední letošní „regionální ochutnávka“ ČD Restaurant je spojena s návštěvou jihomoravského kraje.

Čtěte více...
Více se o aktuálním dění dozvíte ZDE
 
 
 
 
úvodní strana / o společnosti / produktové stránky / dceřiné společnosti / reality / tiskový servis / kariéra / kontakty

Provozovatel: JLV, a.s., Chodovská 3, 141 00 Praha 4, Tel.: +420 271 003 111, E-mail: jlv@jlv.cz, URL: www.jlv.cz