Kuřecí mouse na konci tunelu

AHR fórum, červenec /srpen 2012

Tipy, kdo denně obslouží nejvíce strávníků v naší republice, by mohly být různé – někteří by uvedli například pražskou O2 arénu, kde jsou při velkých akcích připravovány rauty až pro 4000 lidí, jiní by jmenovali třeba cateringové společnosti, které dokážou nasytit a napojit tišíce lidí při jediné akce…

Správná odpověď zní jinak. S převahou největší společností působící v naší gastronomické branži je JLV, a.s. Denně obslouží na 30 000 zákazníků. Asi všichni známe ten pocit váhání, když nám v dálkovém spoji začne běhat vítr v žaludku, řízky zabalené do papíru se už dnes do Pendolina, ECček a Céček nějak nehodí a vy se rozhodujete, zda máte využít pohostinnost jídelního vozu. Kalkulačka v hlavě se zapne a vychrlí odrazující sumy, které musíte zaplatit za polévku, hemenex, řídký guláš, a k tomu ještě musíte přidat osmdesát korun za pivo. Na hlavních tratích v naší republice je ale již tento zážitek minulostí, pokud ovšem cestujete vybranými vozy. Českých drah. V tomto ohledu se hodinové ručičky na dráze pohnuly naštěstí dopředu. „Již druhým rokem funguje koncept nazvaný Nová gastronomie. Hlavním cílem bylo přesvědčit cestující, že v našich jídelních a bistro vozech dostanou dobrou kvalitu za rozumnou cenu. Oslovili jsme dva z našich špičkových kuchařů, pana Jaroslava Sasíka, držitele titulu Restauratér roku 2010, který uděluje Asociace hotelů a restaurací ČR, a Jiřího Krále, oba z Československého svazu kuchařů. Ti nejen navrhli menu, ale také průběžně zajišťují trénink našich kuchařských týmů na kolejích, aby kvalita i styling podávaných jídel měly požadovanou úroveň na tratích, kde tento koncept provozujeme.“, vysvětluje ředitel pro obchod a marketing Jan Valeš.

Na podrobnosti i sestavování menu jsem se zeptal Jiřího Krále: „Snažíme se, aby se menu v jídelních vozech vyrovnalo těm, která nabízejí kvalitní restauranty. Obměňujeme je každé tři měsíce v závislosti na sezoně.“ Tak od dubna se objevily v nabídce: chřestový krém, kuřecí Mouse s pažitkovo-limetkovým creme fresh a lístky salátu, vepřová krkovice dušená na houbách s mačkanými bramborami a mladým hráškem, grilované kousky kuřecích stehen v pikantní marinádě s jasmínovou rýží, jarní míchaný salát s vejcem na hniličku a jako dezert čokoládové kuličky s jahodovou omáčkou.

Ale JLV vystoupily razantně z vlaku a daly se do podnikání i kolem kolejí. Často ponuré prostory mnohých nádraží začaly prosvětlovat moderně řešené prodejny a kiosky s pestrou nabídkou v elegantním balení. Jan Valeš komentuje rozvoj aktivit JLV: „Většina z těchto novinek jsou naše vlastní koncepty nebo se jedná o již zavedené a fungující franchisové produkty. Mezi nejoblíbenější patří samoobslužná restaurace MOMENTO, která nabídí žešení pro firemní stravování, síť obchodů Pont, což je zkratka pro „Pohodlný Nákup Na Trase“ obslouží ročně už téměř 10 milionů zákazníků. Nedávno dostaly i mladší sestřičku – Bio Point, kde najdou uspokojení především zastánci racionální výživy a zdravého životního stylu. JLV jsou také výrobci balených baget a sendvičů Dundee, velmi úspěšný je i náš vlastní koncept bageterie Pappata, kde na minimálním prostoru před zákazníky plní obsluha čerstvé dopékané pečivo. Klíčovým krokem v našem podnikání bylo získání franchisingové licence pro ČR celosvětového fast foodového řetězce BURGER KING. Dnes provozujeme 5 restaurací BURGER KING a další budou přibývat. Další skokové rozšiřování a zkvalitňování našich služeb v jídelních vozech očekáváme s nasazením moderních jídelních vozů Českých drah. Naše služby poskytujeme již řadu let i pro německého dopravce Deutsche Bahn.“ Společnost tedy využívá svých velkých kapacit i k dalším cateringovým službám, ale míří ještě dál. Když jsem se ptal, co má být dalším cílem, Jan Valeš lakonicky odpověděl: „Všechny frekventované dopravní terminály.“

Protože rád jezdím vlakem, tak jsem nasedl do Pendolina směr Olomouc. Možná že někomu se zasteskne po párcích Honzíka Dítěte z Hrabalovy slavné knihy, ale ty dnešní výrobky už zdalek nemají tu vůni a chuť. Tak jsem si hned za novým pražským tunelem objednal kuřecí Mouse a k tomu znovínský Ryzlink rýnský a hned krajina kolem ubíhala rychleji. Na kolejích udělalo gastro výrazný posun k lepšímu.

Připravil Jiří Kolečko

 
 
 
 

Novinky

Prázdninové číslo časopisu F.O.O.D. Prázdninové číslo časopisu F.O.O.D.

Nechte se zlákat letními prázdninami a upečte si ty nejlepší ovocné koláče. Zpracujte úrodu ze zahrady, ať už to budou třešně, cukety, rybíz nebo okurky.

Čtěte více...
Více se o aktuálním dění dozvíte ZDE
 
 
 
 
úvodní strana / o společnosti / produktové stránky / dceřiné společnosti / reality / tiskový servis / kariéra / kontakty

Provozovatel: JLV, a.s., Chodovská 3, 141 00 Praha 4, Tel.: +420 271 003 111, E-mail: jlv@jlv.cz, URL: www.jlv.cz